Olen saanut muutamia kyselyjä koskien mm. peukalon tekoa, joten pistän tähän vähän ohjetta ylös. 

Haaviston lapasmallit ovat jostain kumman syystä liian pitkiä, ainakin minun käsialallani. Olenkin muokannut ohjeita sopivammaksi jättämällä osan kuviosta pois. Malleissa, jossa kuvion korkeus on vain muutama kerros, se ei tuota ongelmia. Sen kuin aloittaa kavennukset kun siltä tuntuu ;) Malleissa, joissa kuvion korkeus on useampi kerros, täytyy tehdä hiukan suunnittelua etukäteen. Perhoslapaset olen tehnyt jättämällä yhden kokonaisen ja puolikkaan pois, sekä tekemällä ylös ylimääräisen neliön. Tätäkin voisi muokata hiukan lisää... Malli kannattaa melkein tulostaa ja hahmotella siihen uudet ääriviivat, jottei kirjan sivut sotkeennu.
2448874088_f609fed1c5_m.jpg2078328181_5b12ac8bbc_m.jpg
Rovaniemen lapasista jätin myös osan pois.
1284610948_d4e7d09de3_m.jpg

Puikkojen koosta ja langasta riippuu, mitä silmukkamäärää käytän. Olen viime aikoina tehnyt lähinnä omaan käteen sopivia lapasia, koska nuoriso on jo sen ikäistä, että niiden räpylä menee aika yksiin omani kanssa.
Omalle käsialalle sopivat mm.
7-veljestä, 3,25mm ja 56s. Peukalo 19 +1
Nalle, 3mm ja 62s. Peukalo 21+1
Lisään näitä kunhan tutkin muistiinpanojani.

Rannekeen neulon jonkunlaista resorineuletta, tosin nykyään pidän eniten 2o pohjavärillä, 2o kuviovärillä pinnasta.
DSCN0745.jpg
Valitsen kämmenpuolelle yleensä eri kuvion kuin kämmenselkään, ja niiden väliin teen kuviovärillä yhden silmukan tai vaihtoehtoisesti kolmen silmukan raidan tumma-vaalea-tumma. Tämä raita jatkuu siis ylös asti, ja sen molemmille puolille tulee kavennukset lopussa.
DSCN0741.jpg

Peukaloon Haaviston kirja ei juurikaan tarjoa ohjetta, ja olenkin käyttänyt Mostly Mittens kirjasta tuttua peukalon mallia jo jonkun aikaa. Teen peukalon kämmenen ja kämmenselän väliin, aavistuksen kämmenen puolelle.  Peukaloa varten lisään yhden silmukan tuon välisilmukan ja kämmenen silmukoiden väliin toisella kuviokerroksella.
DSCN0738.jpg  DSCN0734.jpg
 Jatkan lisäyksiä niin, että joka toisella kerroksella lisätään molempiin reunoihin yksi silmukka, nostamalla edellisen kerroksen silmukoiden välinen lanka puikolle ja se neulotaan kiertäen oikein. Lisäysilmukan neulon aina kuviovärillä.
Kun silmukoita on sopiva määrä (kai tähän on joku kaava? Yleensä niitä on sopiva määrä, kun olen oikeassa kohdassa -lapasta sovitellaan silloin tällöin..Tuolla ylhäällä nyt on jotain vinkkejä silmukkamääristä) jätetään peukalon silmukat hakaneuloille tai langalle odottelemaan, ja luon tilalle 3-5 silmukkaa, riippuen langan paksuudesta. Kaksi niistä kavennan pois seuraavalla kerroksella ja kolmannen sitä seuraavalla. Nyt työssä on taas sama silmukkamäärä kuin aiemmin.

Kun lapanen on tehty, otan peukalon silmukat puikoille. Nostan yläreunasta 3-5 silmukkaa (taas riippuen miltä se näyttää, tämän ideana on kuitenkin vähentää reikiä siellä peukun juuressa), ja tarpeen vaatiessa niistä voi kaventaa pari pois. Peukaloa jatketaan peukalon kynnen puoleen väliin, sitten aloitan kavennukset ylimmän silmukoiden vierestä -siis kaksi joka kerroksella. Kun peukalo peittyy kokonaan, neulon koko kerroksen kaksi oikein yhteen ja loppujen läpi vedän langan.

Lisäkysymyksiä voi esittää. Ja huom!! Tämä on siis minun tapani, muitakin on.

I'll translate this later!!